Follow the blUE line

Opening zaterdag 26 mei 2018

Vlasroute - Follow the Blue Line

Culturele Hoofdstad 2018 Leeuwarden/Friesland

 

Vlasroute  “Follow the blue line” vertelt het verhaal van de teelt van vlas tot en met het eindproduct van handbedrukt linnen.

In mei 2018 gaan we beginnen met het inzaaien van landbouwgrond met vlaszaad.

De periode dat de route plaats gaat vinden zal zijn juni, juli en augustus 2018

Start route bij Kleine-Lijn, hier ontvang je de gratis routekaart met tips en informatie.

 

 

 

 

Follow the Blue Line

 

Nynke Runia van Kleine-Lijn, ambachtelijke textieldrukkerij, is al jaren enthousiast over het product vlas en linnen. In 2014 heeft ze een project gedaan in Museum Dokkum met de expositie Blauwdruk. Toen ze ontdekte dat er in de buurt waar ze woont, nabij de waddenkust,  ook vlas werd geteeld liet haar dit niet meer los.

 

Nu Leeuwarden Culturele Hoofdstad is in 2018, wil ze graag het product vlas opnieuw onder de aandacht brengen door middel van de vlasroute Follow the Blue Line.  Dit samen met mensen die het product vlas een warm hart toe dragen.

Door o.a. de opkomst van synthetische vezels is het vlas zo goed als verdwenen. Dankzij de aandacht voor duurzaamheid kan vlas een nieuwe kans krijgen.  Vlas is namelijk een duurzaam product. Het is ook een relatief milieuvriendelijke vezel. Er gaat dan ook niets verloren bij de verwerking van vlas. Van vlas kun je o.a. linnen maken, maar je komt het ook tegen in linoleum, auto’s, hockeysticks, meubels, isolatiemateriaal, diervoeding, lijnolie en veel meer.  

 

De vlasroute Follow the Blue Line kan weer een stimulans zijn om meer mensen enthousiast te maken over de vlasteelt.  En wie weet ook de mogelijkheid om  zo de teelt van het vlas te herintroduceren in Friesland. Hoe mooi zou het zijn als hierdoor ook werkgelegenheid wordt gecreëerd in een krimpgebied. Ik zie dit echt als een experiment, je moet ergens beginnen, en wie weet wat er dan uit voortvloeit.

 

De vlasroute is ontstaan met mensen uit de omgeving. Mienskip is dan ook het thema voor Culturele Hoofdstad 2018. Mienskip is Fries voor gemeenschap. Vandaar de samenwerking tussen lokale bewoners en ondernemers in het waddengebied. De één verzamelt vlasbewerkingsmachines en kan deze nu eindelijk tentoonstellen. De ander gebruikt het materiaal vlas voor o.a. het maken van eenden korven,  er is een vlasmuseum en in het atelier van Kleine-Lijn wordt linnen op ambachtelijke wijze met de hand bedrukt. Ook worden hier workshops en arrangementen gegeven. O.a. zeefdrukken op textiel  en workshops vlaspapier maken.  Groepen graag reserveren.

 

 Om ook de horeca op de vlasroute in het project te betrekken, is er een vlasservies in combinatie met tafellinnen ontworpen.  Als je bij het restaurant  een arrangement boekt, kun je na afloop van het diner een vlasservies uitzoeken en meenemen naar huis.  Wil je de route beginnen met goede koffie en huisgemaakte taart, natuurlijk geserveerd op vlasservies, dan kan dat bij theetuin Kleine-Lijn, hier zijn ook de routekaarten aanwezig .